Frivillige

Toftebjerg – Them Bibliotek & Medborgerhus får stor hjælp fra frivillige. Tirsdag, onsdag og torsdage hjælper frivillige i køkkenet og ved koncerter og andre arrangementer hjælper frivillige med opsætning, oprydning og barpasning.

Vi kan altid bruge flere frivillige kræfter, så skulle du have lyst til at blive en del af holdet kan du kontakte Line Streit: 29 74 78 11

Frivillig i køkkenet
Siden Toftebjerg første gang åbnede for aftenspisning i 1987, har frivillige været afgørende for, at det kan lykkes at drive en café, som serverer sund og spændende mad 3 aftener ugentligt.

Caféen er ikke til for at skabe forretning, men for at give huset og lokalområdet et samlingssted. Målet er, at caféens økonomi løber rundt, så derfor er det afgørende, at vi har nogle frivillige, som vil være med.

Det har imidlertid vist sig også at være en god idé for de frivillige. Nogle fordi de hygger sig i det sociale samvær der er i køkkenet, andre fordi det giver dem en masse brugbar inspiration til madlavningen derhjemme, men der er også enkelte der bruger det som et springbræt til uddannelse indenfor køkkenområdet.

Andre frivillige siger:
”Man lærer nogle dejlige mennesker at kende. Som frivillig på Toftebjerg oplever jeg hygge og socialt samvær omkring madlavningen. Og så er det en bonus at kunne nyde den gode mad efterfølgende.”
Karen, frivillig i 4 år.

”Det er rigtig hyggeligt at være frivillig i køkkenet og det giver mig en masse gode oplevelser.”
Peter, frivillig i 5 ½ år.

”Jeg synes det er så hyggeligt med det sociale samvær omkring madlavningen.”
Mette, frivillig i 5 år.

”Det er vigtigt for mig at være beskæftiget med noget. For det meste er jeg på vagt sammen med min svigerdatters mor og det er hyggeligt at være sammen om det frivillige arbejde på Toftebjerg. Jeg får iøvrigt mange gode ideer og inspiration til madlavningen derhjemme. ”
Birthe, frivillig i 13 år.

Ofte stillede spørgsmål:
”Hvad skal jeg lave?”
Deltage i madlavning. Anrette tallerkner. Pakke maden væk. Vaske op.

”Hvem skal jeg arbejde sammen med?”
På vagt er altid en som har ansvaret for at hygiejneregler osv overholdes. Derudover typisk to frivillige.

”Hvad gavner det at jeg hjælper?”
Caféen er husets samlingspunkt og de 3 ugentlige caféaftener er med til at give lokalområdet et samlingssted. Et spisested med god, spændende og grøn mad til fornuftige penge. Din hjælp er med til at sikre at caféen fortsat kan servere aftensmad for lokalområdet 3 aftener om ugen.

”Hvor ofte skal jeg arbejde?”
Det bestemmer du selv. Nogle kommer en gang om ugen, andre en gang om måneden.

“I hvor lang tid ad gangen skal jeg arbejde?”
Fra kl. 15.30/16 til ca kl. 20.

”Hvem skal jeg spørge til råds?”
Når du er på vagt er det den som har ansvar du skal spørge.

”Har jeg en kontaktperson?”
Line Streit er husets frivilligkoordinator, og Dan Andersen er husets køkkenkeder, men du er også velkommen til at spørge de øvrige ansatte i huset.

”Hvad skal jeg gøre hvis jeg ikke kan komme alligevel?”
Ringe afbud så hurtigt som muligt, så vi kan nå at finde en anden til vagten.

”Hvad får jeg ud af det?”
Når du er på vagt får du altid aftenens menu og en drikkevare. Vi holder årligt en fest for vores frivillige. Du lærer nye mennesker at kende og har det hyggeligt omkring madlavningen. Nogle af vores frivillige kommer primært for det sociale, andre ser det som en mulighed for at få erfaring i forbindelse med uddannelse.

”Kan jeg selv vælge hvem jeg er på vagt med?”
Hvis du har ønsker, prøver vi altid at efterleve dem, men der vil være gange hvor det ikke kan gå op.

”Hvad forventer I af mig som frivillig?”
Vi forventer at du reagerer hurtigst muligt hvis du er sat på en vagt som du ikke kan tage. Du er vigtig i det samlede billede og bliver du væk fra en vagt uden varsel går det ud over de andre frivillige.
Det kræves at man følger hygiejnereglerne for køkkenpersonale; Du vil få udleveret en folder som beskriver hvilke hygiejneregler, vi skal opfylde.
Og så forventer vi at du kommer og fortæller os det, hvis der er noget i dit arbejde som frivillig der ikke fungerer. Det er vigtigt for os at vores frivillige er glade for at komme her.

”Jeg vil gerne prøve at være frivillig, hvad gør jeg nu?”
Du er meget velkommen til at være med en enkelt eller flere aftener inden du beslutter dig for at være en fast del af vagtplanen. Kontakt Line Streit på lisk@silkeborgbib.dk, tlf. 29747811 eller ved personligt fremmøde. Så finder vi en god dag.
Vi glæder os til at møde dig!

Frivillig ved arrangementer
Som frivillig ved arrangementer kan arbejdstiden være svingende, men typisk er man med ved opstilling, barpasning og oprydning. Det kan være på selve koncertaftnen eller om formiddagen samme dag. Hvis du primært er interesseret i at hjælpe i forbindelse med koncerter, så kontakt Kulturstafetten.